Monday, July 19, 2010

yan,yan,dan yan lagi.


dah lama tak menulis kat blog ni.
sejak akhir2 ni makin rasa nak balik malaysia pulak walaupun saya tahu itu satu perkara yang mustahil.
sebab rindu kat mak ayah.adik beradik.dan adik bongsu saya yang dah besar dah, imran atau nama pnggilannya yan.dah darjah 5 pun.besar dah tapi rasa mcm dia masih kecil.sbb bongsu kot.
haritu saya telefon rumah.kemudian terdengar suara emak yang mengangkat telefon.saya pun bertanya tentang gambar yan yang diupload oleh abah di facebook.gambar yang membuat saya tersenyum.gambar yan tengah ambil hadiah.
kelakar juga bila tengok yan amik hadiah.rasanya kali pertama.itu yang rasa curious nak tahu hadiah apa yang dia dapat.rupanya hadiah mata pelajaran matematik tertinggi.



mak saya pun kemudiaannya memanggil "yan!!! meh sini..lapor cepat kat kakteh keputusan periksa yan.."
"hello..kakteh.."
yan..dapat nombor berapa?
"nombor 7..ala..3 orang je yang dapat 5a(laju je dia jwb)"
yan dpt brape a?
"yan 3 a"
apa b?
"sains dengan penulisan.pemahaman dapat a!"
lorr...apesal teruk lagi?kan kateh dah ajar dulu?"
tapi pemahaman yan dapat a.yg dpt nombor 1 smpai nombor 3 lelaki.perempuan tak terer"
kalau kakteh ada kat kelas yan,mesti kakteh dpt nombor 0 tau.kakteh lg terer dari kwn2 yan
"eleh..kosong?kosong tu maknanya 30 ke?hahah(gelak pulak dia)"
apelah yan ni.ptutnye yan terer sbb yan adik kakteh(kakteh kan terer)
"mana kakteh tau.zaman yan dah susah"(amboi,pndai pulak dia)
yan ngaji cmne??lancar tak?surah2 dah hafal banyak tak?
"dah habis dah(dia baru je khatam)pastu ulang semula.yan dah hafal surah buruj tau"
surah buruj?wahh..terernye yan..kakteh baru je nak hafal surah tu.kakteh nak hafal seminggu tau
"hah?seminggu?senang je..yan hafal 2 hari je."
ok..kita lumba..hafal surah as-shams(saya pun baca sikit surah tu).nnt kakteh telefon smula,kakteh nak dengar.tengok sape hafal dulu.
"ok..kakteh mesti kalah.eh kakteh,tak baik tau lumba.(pandai pulak dia)"
ala,takpelah.kita tgok sape laju.

sebenarnya saya saje2 nak suruh dia hafal surah.kalau tak,mmg dia malas.saje2 nak induce dia supaya hafal.
balik dari jami3ah harini.dapat mesej.
"kakteh dah hafal sampai berapa yan ayat 10"(dia mmg tak reti guna titik ke koma ke jd faham2 la sndiri ayat bersambung ni)
tergelak saya.dia betul2 nak lawan.bagus lah.saya pun reply la.
"Alamak!yan lg laju?:( esok kakteh nak abiskan hafal.Kakteh mesti boleh!"

haha..seronoknye main2 ngan adik ni.hati budak kecik ni bersih suci tulus je.kita la yang pandai2 nak terapkan apa2 dalam diri dorg.cara kita bergurau,cara kita bermain,cara kita bercakap, apa yang kita nak galakkan kat mereka, kalau baik,baiklah.Kalau buruk,buruklah.

saya memang mengharap imran akan masuk sekolah tahfiz.best juga kalau ada kwn menghafal quran same2.
Wallahua3lam.

5 comments:

  1. hah?..adik nama imran?

    ReplyDelete
  2. peminat yan sejatiJuly 21, 2010 at 9:38 PM

    yela shena, baru tau ke adek tim name imran? ngahahaha

    yan comel!

    dan sangat baik. waaa~

    ReplyDelete
  3. waaaa,nak kakak yang baek macam yan!
    eh silap,macam tim!
    auww2,xsngka tim yg kacak berjiwa ke-kakak-an,
    heee :D

    semoga yan menjadi hafiz yang dapat membela agama ye.
    ikut jejak kakteh tau,dia seorang wanita yg sangat hebat,subhanallah :)

    ReplyDelete
  4. shena:bakpe mg shena..imran name adik ak..haha..
    peminat yan sejati:wah..yan yg baru darjah 5 da ade peminat? ;)
    wawa:aah ek wa..ada sedikit kemusykilan di situ..
    fasya:fasya nak amik i jd akak angkat ke?hahah..
    fasya kan ade adik baru..didik dia betul2 tau! :)

    ReplyDelete