Tuesday, September 7, 2010

Malaysia?Bersyukurlah.

Saya kini di Malaysia.Tinggal 13 Hari berbaki untuk pulang ke Jordan.
Masih ada 4 tahun untuk terus berjuang,mengutip mutiara2 bumi anbiya'.InsyaALLAH.
Sebelum pulang ke Malaysia,ketika membeli tiket dan detik2 terakhir sebelum pulang ke Malaysia, saya merasakan konflik yang begitu besar dalam diri.Dan ia berterusan sehingga saya tiba di Malaysia, beberapa hari terawal saya berada di Malaysia.
Segala2nya masih samar2.Saya buntu,apakah menghabiskan cuti 3 minggu ini,berada di Jordan atau di Malaysia adalah lebih bermakna?Saya bimbang jika saya pulang ke Malaysia, banyak perkara yang saya akan terlepas,terlalu banyak.
Namun tiket Royal Jordanian telah pun dibeli.570 JD.
Dan konflik ini terus melanda sehingga saya tiba di Malaysia.Saya bimbang,gelisah,takut.
Kalau2 cuti ini,akan terbuang begitu sahaja tanpa manfaat untuk diri saya.
Tapi kini,tidak layak rasanya untuk hanya mengucap Alhamdulillah atas infiniti ni3mat Allah,atas gerak hati yang Allah kurniakn pada saya yang akhirnya menyebabkan saya pulang juga ke Malaysia.
Sibuk dengan misi2 saya,saya terlupa yang sebenarnya banyak perkara yang saya terlepas pandang.
Saya terlepas pandang beberapa perkara dalam keluarga.Saya terlupa bahawa saya ada adik2 yang masih perlu dididik,saya terlupa banyak perkara dalam keluarga yang masih belum selesai.Saya benar2 terlupa,mungkin kerana saya memandang remeh perkara ini,hanya pada Allah saya beristighfar.
Bila saya melalui hari2 bersama keluarga,seolah2 Allah telah memberikan nikmat tak tergambar pada saya.Alhamdulillah.Saya terfikir,betapa sering mengejar hasanah untuk diri sendiri,tanpa mempedulikan orang lain.Tidak sayangkah pada mereka?Mahu masuk syurga seorang diri?
Sedikit demi sedikit saya cuba mendidik adik perempuan saya kini di tingkatan dua.Kalau dulu,pertengkaran jadi makanan harian kami,tapi kini dia sudah dapat menerima bebelan dan nasihat saya dalam nada yang tidak serius.Dia sudah mula memerhati segala apa yang saya lakukan,dan mula lembut hati untuk mengikutinya.Itulah hidayah Allah.
Adik saya yang bongsu pula,yan,juga cuba untuk saya dekati.Memang dia manja dengan kaktehnya ni.Sambil2 main congkak dengan dia,saya suruh dia ngaji.Sambil2 ngaji,saya betulkan makhraj dia.Tapi dia tak boleh sebut huruf ha(7) lagi.Moga Allah permudahkan.Banyak lagi yang perlu dia pelajari,jauh lagi perjalanan.Sambil main2 kucing dan kura2,saya sibuk bercerita pelbagai perkara pada yan.
Segala2nya terasa indah.Alhamdulillah.Moga Allah terus menjaga hati kami dengan hidayah milik Nya,hingga kelak berkumpul lagi kami di syurga.
Dan kini saya masih berusaha menerapkan bberapa perkara dalam keluarga,InsyaALLAH.
Terasa menjalar ketenangan kurniaan Allah dalam hati.Jadual mengulang dan target menghafaz saya pun masih cuba untuk saya ikuti.Alhamdulillah,MashaAllah.Moga Allah beri kemudahan dan kelapangan hati untuk menghafal.
Terima kasih buat semua sahabat yang memberi nasihat,membantu saya menguatkan hati ini.
Benarlah,ketenangan dan rahmat Allah akan meliputi hambanya tidak kira di mana kita berada.
Bukan lah orang sekeliling dan bukan jua tempat yang menentukan segalanya,tapi ketenangan, hidayah dan keberkatan milik Allah itu pasti akan dikurniakan buat hamba2 yang meminta, yang mencari.Wallahua3lam.
credit to:1.Ukhti nurul syahida ishak(dah grad dah akak..teruskan perjuangan kat malaysia pulak! syukran 4 everything.sy mmg perlu nasihat dari sheikhah sy!)
2.Ukhti munirah mohd nor(bittawfiq!syukran atas nasihat k.mun)
3.Ukhti raihana nazri(kuatkan hati di jordan.kerja Islam,kheir insyaALLAH)
dan kengkawan lain.

Buat Rai,farhan, teruskan TABAH bersama SKUAD TABAH.nnt ada rezeki,kita jaulah sesama lagi ye.gi morocco pulak ke.turkey ke.
Untuk kak syi,baju raya yang mak kak shie dah buat tu,hadiah untuk kak shie.heheh.

No comments:

Post a Comment