Saturday, November 12, 2011

Allah 'pilih'.

"Bila semua adik-adik dah besar ni, rasa macam 7 beradik tu macam sikit je. Mesti mak abah penat jaga & besarkan anak-anak 7 orang ni. Ya Allah, satukan kami di syurgaMu"- Kaklong, Sept 18 2011.

Syahdu dan pilu rasanya bila terbaca status fb ini.

Saya terfikir-fikir, apalah bakti saya untuk mak dan abah. Apabila beban diri sendiri yang perlu dibawa ke akhirat sudah terlalu berat, apalah yang diharapkan kecuali satu perkara. Itupun entahkan sempat,entahkan ada rezeki atau tidak, entahkan tetap hati ini, entahkan kuat jiwa ini, entahkan kaki terus melangkah.

Allah.satukan kami di syurgaMu.

Sering saya terbayang wajah mak dan abah dengan mahkota kelak. Tanpa sedar, laju air mata saya mengalir mengiringi bayangan sebegitu.Saya terlalu ingin sekali bayangan itu menjadi kenyataan,dan tentunya saya mengharapkan yang lebih indah dari itu,yang tidak tergambar oleh fikiran saya.

Saya tahu sebenarnya selama ini,dari langkah awal saya, Allah lah yang memberi kekuatan kepada saya,tetapi saya tahu mak dan abah sudah terlalu banyak berdoa agar kekuatan itu diberikan kepada saya. Allah. Hanya apabila ingatan itu yang saya fikirkan, terasa diri kembali dipandu oleh Allah.

Terngiang-ngiang doa mak abah,selepas solat bersama kami. Terngiang-ngiang kata-kata mak abah,bila saya bercakap dalam telefon. Masih segar dalam ingatan,mesej-mesej yang dihantar mak abah.

Dan,terbayang-bayang wajah mak dan abah, dan adik beradik saya. Allah. Rasa itu menerpa.
Semoga Allah kurniakan hidayah kepada kami semua,agar kelak di akhirat tangan-tangan inilah yang diharapkan menarik saya bersama-sama ke syurga dengan rahmat Allah. Kerana sayang nya saya kepada mereka di dunia ini, tidak langsung sama dengan bahagia dan sayangnya kami di akhirat kelak, jika kami dikumpulkan di syurga Allah.

Ya Allah,rezekikan kami mahligai di syurga kelak. Kami semua. Amin.

Saya tahu semua orang ada sejuta sebab untuk menangis apabila teringat kedua ibu bapa, tetapi entah mengapa. Sebab ini yang Allah 'pilih' untuk saya.

No comments:

Post a Comment