Sunday, November 21, 2010

stop.

kali kedua deactivate facebook.
rasa2 nya facebook dah terlalu banyak ambil masa saya dalam sehari.

apa nak jadi?
masa yang sepatutnya guna untuk belajar,bukak fb.
masa yang sepatutnya baca quran,dah jd kurang sebab bukak fb.
masa yang sepatutnya tidur awal waktu malam untuk bangun qiamullail, tapi tidur lewat dan tak terbangun qiamullail sebab bukak fb.
masa yang sepatutnya solat sunat banyak sikit,tp gantikan dengan fb.
masa yang sepatutnya keluar ziarah orang,tp terperap je kat umah,rasa lagi best bukak fb.
masa yang sepatutnya pergi majlis ilmu,tp malas n balik umah bukak fb.
masa yang sepatutnya banyakkan istighfar,istighfar kejap padahal dosa tak terkira,pastu bukak fb.
masa yang sepatutnya banyak ingat mati,bila bukak fb jumpa lah satu dua artikel bermanfaat pasal mati lepas tu insaf kejap,pastu terus lupa tak ingat mati.
masa yang sepatutnya muhasabah diri,bukak fb terlupa terus muhasabah ke ape ke,siap pergi stalk orang.
masa yang sepatutnya baca kitab2 agama,tafaqquh fi din, pergi bukak fb lagi.
masa yang sepatutnya pergi solat awal,alah pe salahnye lewat sikit,nak tgok fb jap.
lagi dasyat kalau terlepas solat subuh sebab tidur lewat duk bukak fb or tengok movie.
sekian.
perkara2 di atas mungkin sahaja berlaku.atau dah berlaku? tanya iman kalian.

ini satu perkara yang sangat menyedihkan.
tak lama lagi ajal dah nak tiba.tapi selalu membazir masa ingat dunia,tak ingat akhirat.

Allah berfirman:
"demi masa! sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang2 yang beriman,dan beramal soleh dan berpesan2 dengan kebenaran dan berpesan2 dengan kesabaran".

surah apa?korang pun tahu. surah al-'asr.

jadi,melihatkan terlalu banyak kemungkinan yang akan berlaku jika saya terus begini, saya deactivate dahulu lah facebook ni.
bimbang juga kalau agenda yahudi dan orang2 kafir lain berjaya meracuni saya.bukan setakat
jadi tak produktif,malahan jauh dari Allah juga.na'udzubillah.

tapi kalian yang berjaya gunakan fb ni sbgai medan dakwah,berkongsi ilmu dan sebagainya, teruskan lah.
saya rasa rugi juga dalam bab tu bila deactivate fb, tp bila kira2 semula berapa banyak sgt yg sy guna untuk perkara2 itu berbanding perkara2 tak bermanfaat lain?
tanya lah iman sendiri.

bimbang juga kalau tengah2 bukak fb tengok2 profile orang lain comment2 kat wall orang tengok2 gambar orang,tiba2 malaikatul maut datang menjemput. husnul khatimah tak agak-agaknya ek?

kalau nak tanya khabar iman kita, tak lari dari beberapa perkara,
"solat malam makin selalu ke tak?"
"quran banyak tak baca?"
"makin selalu sedeqah ke makin kurang?"
"selalu ingat Allah ke makin lalai?"

walaupun ini perkara2 zahir,tapi jangan nafikan hanya orang2 yang imannya 'sihat' sahaja kuat untuk melaksanakannya.

selain tu,
"banyak ke cakap pasal orang a.k.a mengumpat orang sekarang ni?"
"lately,dengki tak bila tengok orang lain lbih sikit dari kita?"
"susah tak nak berlapang dada?"
"selalu tak buat benda2 lagha?(bila buat tu tau tak lagha,tau salah tapi tak berhenti juga?")

walaupun ini perkara2 'biasa',tapi jangan nafikan hanya orang2 yang imannya 'sihat' sahaja kuat untuk menjauhinya.

moga Allah beri kita peringatan bila kita dah terlalai.Bimbang juga kalau terlalai terus tanpa sedar yang kita ni dah jauh sebenarnya dari Allah.

wallahua3lam.
irbid,jordan.
22 Nov 2010.
8.13 a.m.

2 comments:

  1. wow,rajin hepdet...
    syukran bagi peringatan..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete