Saturday, April 21, 2012

Kenapa kita pilih untuk menghafaz Al-Quran?

Bagaimana mahu memulakan langkah menghafaz Al-Quran?

Soalan ini sering ditanyakan pada saya. Dan saya perhatikan pola atau kebanyakan dari adik-adik atau sahabat saya,mereka ada keinginan untuk menghafaz Al-Quran, tetapi tidak tahu dari mana hendak bermula.Hatta baru-baru ini, adik saya Ikram juga bertanyakan soalan yang sama pada saya.

Baik.

Saya mulakan dengan ‘begin with the end in mind’. Konsep yang sering dilaung-laungkan, bahkan saya sendiri merasakan konsep ini adalah sangat realistik bagi seseorang yang hendak menghafaz Al-Quran. Apakah dia aplikasi konsep ini dalam bidang hafazan Al-Quran?
Konsep ini adalah, dengan meletakkan target di akhirnya, bahawa kita akan menghabiskan 30 juzu dalam berapa tahun yang kita tetapkan,dan di situlah kita mula menyusun langkah dan gerak kerja yang kemas.

Contohnya, saya ketika mula-mula menghafaz Al-Quran, saya meletakkan target hendak khatam dalam masa 2 tahun iaitu tahun 2 dalam pengajian saya. Saya membuat pengiraan, 2 tahun adalah bersamaan 730 hari, manakala AL-Quran pula ada 604 muka surat. Maka saya tahu bahawa, saya perlu menghafaz 1 muka surat sehari, Jika saya beristiqamah menghafaz 1 muka surat sehari, maka saya masih ada berbaki 126 hari yang saya boleh jadikan ‘cuti’ untuk saya fokuskan kepada peperiksaan, ulangkaji pelajaran, komitmen lain, dan yang paling penting boleh mengulang hafazan yang lalu.

Sebulan, 5 bulan atau setahun berlalu, saya dapat menilai dan mengira, berapa banyakkah muka surat yang berbaki, dan mampukah saya menghabiskan dalam masa 2 tahun. Kerana saya menyedari bahawa saya tidak mengikut jadual yang ditetapkan, iaitu saya melebihkan cuti saya yang sepatutnya hanya 126 hari, tapi saya banyak bercuti.

Lalu, apabila berlaku situasi ini,
kuncinya adalah, kita perlu sentiasa meng’update’ atau mengemas kini target kita. Adakah masih realistik target awal kita untuk menghabiskan dalam masa 2 tahun? Atau kita terpaksa membuat target baru, iaitu meng’extend’ sedikit waktu khatam kita itu dengan gerak kerja dan kemampuan yang masih sama , 1 hari 1 muka surat.

Contohnya, tinggal 1 tahun yang berbaki, iaitu 365 hari, tetapi saya masih ada 395 muka surat Al-Quran yang belum dihafaz, maka saya tahu bahawa dengan gerak kerja 1 hari 1 muka surat, saya akan khatam 1 tahun 1 bulan, maka tempoh menghafaz saya bukanlah 2 tahun sebagaimana ditetapkan dari awal, tetapi 2 tahun 1 bulan. Itupun saya sudah tiada cuti lagi.
Tetapi, saya masih ada pilihan lain,jika saya masih mahu menghabiskan dalam masa 2 tahun, saya akan memecut iaitu ada hari-hari yang saya akan menghafaz 2 atau 3 muka surat sehari (jika mampu) kerana untuk meng’compensate’ atau mengganti hari-hari yang saya telah ponteng hafazan ketika dahulu.

The key is, to update the strategy and the target.Orang kata, dan saya juga kata, orang yang hendak menghafaz Al-Quran ini perlu teknikal, dan pengiraan. Saya tidak nafikan hari-hari dalam tempoh saya menghafaz Al-Quran tidak lama dahulu, adalah hari-hari yang saya asyik mengira itu dan ini. Mengira berapakah muka yang berbaki. Mengira bilakah saya akan khatam.Dan pelbagai lagi kiraan lain.

Semua orang yang datang luar Negara,membawa matlamat dan keinginan. Ada yang mahu bertalaqqi, mendalami ilmu agama, mempelajari martial arts, mempelajari bahasa,dan pastilah membawa pulang segulung ijazah apa jua pelajaran yang diambil.

Baik, sekarang saya akan beritahu kepada kalian, mengapa saya rasakan bahawa kalian perlu menjadikan hafazan Al-Quran adalah sebahagian dari matlamat kalian di luar Negara.

Apabila kita dalam bidang pengajian di university terutamanya di luar Negara, kehidupan dan jadual kita ditentukan oleh kita sendiri. Seluruh kehidupan kita adalah milik kita, untuk kita mengisinya. Orang yang terbang ke luar Negara dengan hanya meletakkan target hendak menghabiskan pelajaran dentistry, medicine, bahasa arab, atau apa jua bidang lain, maka mereka akan rugi sebahagian besar dari masa mereka di luar Negara kerana hendak pulang dengan segulung ijazah itu bukanlah sesuatu yang sukar dengan izin Allah.

Secara jelasnya, apabila saya melihat suasana kehidupan pelajar-pelajar di luar Negara terutama di Jordan tempat saya belajar, jika saya tidak meletakkan sesuatu target lain untuk dicapai selain dari belajar pengkhususan saya iaitu pergigian, saya dapat merasakan satu kelompongan dan kekosongan dan ruang yang terlalu besar yang akan saya sia-siakan. Malahan, lompong itu mungkin sahaja akan diisi oleh perkara-perkara lain seperti bersuka dan berfoya-foya dan melepak bersama rakan-rakan sambil membuang masa, atau menonton movie tidak berfaedah dan lain-lain.

Maka, dengan ini, saya yakin bahawa matlamat untuk menghafaz Al-Quran adalah satu matlamat yang sungguh tepat untuk mengisi kelompongan hidup kita di luar Negara. Jadi, apabila kita memilih untuk mencapai matlamat itu, komitmen besar kita dalam beberapa tahun kehidupan kita di luar Negara sudah menjadi dua iaitu, belajar ‘course’ kita dan menghafaz Al-Quran. Kita tahu bahawa pada hari graduasi kita, kita akan dapat sijil ijazah, dan al-quran kita sudah settle hafazannya.

Baik.

The second key is, to have someone beside that we can tasmi’ to. Kena ada guru tasmi’. Dan pastilah elok sekiranya guru itu juga telah khatam hafazannya. Tetapi, tidak salah jika kita tidak menemui hafiz dan hafizah al-quran yang boleh membantu kita, untuk kita mentasmi’ hafazan pada sahabat-sahabat kita. Dan juga elok jika mereka ini bersemangat juga untuk ‘berquran’ seperti kita.

Anda silap besar jika anda merasakan perkara ini remeh temeh. Menghafaz Al-Quran adalah satu perkara besar yang akan mengubah kehidupan anda.

Saya tidak mahu membahaskan tentang mengapa ada hafiz hafizah quran yang mengasingkan diri dari masyarakat, atau hafiz hafizah yang hanyut dan menjadi lebih teruk dari orang-orang biasa, dan pelbagai lagi hujah yang anda mahu ceritakan pada saya. Saya tahu ada kisah-kisah ini dan saya pohon Allah lindungi kita semua.

Apa yang mahu saya bawakan adalah, fatrah menghafaz Al-Quran ini, adalah fatrah tarbiah yang sangat-sangat menguji iman dan pergantungan kita kepada Allah s.w.t.

Sebagaimana orang sering mengatakan bahawa ‘Ramadhan is the school of tarbiyyah’ , saya pula merasakan bahawa fatrah menghafaz Al-Quran adalah University of tarbiyyah. Orang yang tidak menghafaz Al-Quran pasti tidak tahu bahawa betapa ramainya orang yang lari dari jalan menghafaz Quran ini. Berapa ramai yang tersangkut, berapa ramai yang putus asa, futur dan sebagainya.

Futur, putus asa, rasa tak boleh nak go on, adalah perkara biasa dalam perjalanan kita hendak menghafaz Al-Quran. Tetapi bagaimana cara kita untuk bangkit, adalah perkara yang menentukan adakah kita akan kekal mengejar matlamat kita. Bagaimana kita untuk bangun dari jatuh, adalah perkara yang membezakan kita dari orang yang gugur dan hilang dari jalan ini.

Dalam perjalanan kita menghafaz Al-Quran, semakin sukar kita untuk menghafaz, semakin banyak detikan-detikan syaitan untuk menggagalkan kita, dan memutuskan usaha kita. Semakin kita lost. Semakin kita mahu berhenti. Dan resam mukmin penghafaz Al-Quran, segala semakin ini, kita perangi, dengan semakin kita mendekatkan diri dan menyampaikan pengharapan kepada Allah s.w.t agar memudahkan kita.

Semakin sukar kita, semakin besar mujahadah. Semakin besar mujahadah, semakin besar ganjaran kita insyaALLAH. Ketahuilah bahawa saat-saat seorang insan hendak putus asa dalam menghafaz Al-Quran itu, adalah saat yang sangat sukar untuk dia lalui. Sifirnya mudah, kita rasa susah, kita kembali lah pada Allah dan berdoa. Tetapi realitinya tidak semudah itu. Namun, berusahalah seorang yang hendak mencapai matlamatnya menghafaz Al-Quran, untuk kekal mengikut sifir itu dalam kehidupannya.

Semakin kita iltizam,istiqamah dan dekat dengan Allah dalam fatrah kita menghafaz Al-Quran, semakin bernilailah hafazan Quran kita. Semakin kita bergantung dan banyak meminta pertolongan Allah dalam fatrah kita menghafaz Al-Quran, semakin besarlah kesan menghafaz Al-Quran itu dalam kehidupan kita.Semakin kuat bangun malam ketika menghafaz Al-Quran, semakin kita tidak mudah meninggalkan amalan hebat itu selepas kita tamat nanti.

Mudah kata, semakin kuat hubungan kita dengan Allah (kerana menghafaz kalam Tuhan itu memerlukan si hamba dekat dengan Tuhan kerana Dialah yang mengizinkan kita menghafaz satu ayat mahupun satu huruf) semakin berkesanlah university of tarbiyyah itu selepas kita tamat menghafaz Al-Quran, semakin eloklah kehidupan kita selepas graduasi dari university tersebut.

Saya sering merasakan bahawa kerinduan pada fatrah menghafaz Al-Quran itu masih kuat dalam diri saya. Jika masa boleh diputar kembali, saya ingin melalui setiap detik dalam fatrah saya menghafaz Al-Quran dengan lebih baik, dengan lebih mujahadah, dengan lebih dekat, mengharap, dan bergantung, bangun malam bermunajat kepada Allah. Saya terlalu ingin. Namun masa berlalu, dan kita selalu mengingin-inginkan yang lebih indah jika kita begini dan begitu satu masa dahulu, tetapi apa yang kita punyai hanyalah hari ini, dan hari-hari esok (yang mungkin juga bukan milik kita lagi).

Akhirnya saya akur, saya masih ada hari-hari untuk mendekatkan diri pada Allah, agar saya tidak menyesali lagi hari-hari saya. Dan saya berdoa saya dan kalian masih sempat.

Mari kita bersama-sama menghafaz Al-Quran dengan mujahadah yang tiada noktah!

-Maaf kerana saya tidak mengisi post ini dengan dalil-dalil kelebihan menghafaz Quran, kerana saya yakin kalian lebih arif tentang itu dari saya-

2 comments: